På hal is i Danmark och Sverige…

På den danska sidan av sundet talar man ofta om ”Forbudssverige” – landet med de många förbuden. Här kommer dock ett exempel på ett danskt förbud – detta med anledning av det rådande vintervädret:

I Köpenhamn är det endast tillåtet att färdas på isar där skyltar upplyser om att så är fallet. Ingen skylt – ingen skridskoåkning. Och att bryta mot förbudet kostar 500 danska kronor. Riktigt dyrt för en svensk, med andra ord.

Även i andra danska kommuner kan polisen förbjuda ”färd på is”. Kraven för att man ska få beträda isarna varierar dock: i Köpenhamn gäller för närvarande att isen ska vara 16 cm tjock, i Vejle kommun räcker det med 13!

Även i Sverige diskuteras isarnas tjocklek. En bit uppåt i landet gäller frågan dock inte i första hand om man ska våga sig ut och gå eller åka skridskor på isen. Frågan är i stället hur tjock isen bör vara för att man ska köra bil på den. Och vem får köra bil på is? Måste man ha körkort? Får man endast köra där vägar är upplogade?

I Ulricehamn, går för närvarande diskussionen hög om det lämpliga i att ta ut bilen på isen. En del tycker det är trevligt att ungdomarna har något att göra, andra påpekar att det är nyttigt att få prova på riktig halkkörning. Åter andra oroar sig för att pimpelfiskarna ska bli påkörda. Att bilarna skulle kunna gå genom isen verkar inte vara det första som upptar debattörerna. Miljöfrågorna verkar inte heller ligga högt på dagordningen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *