Med cykeln på Köpenhamns ”S-tåg”

Att man kan ta cykeln med på S-togen (lokaltågen i Storköpenhamn) är inte något nytt. Nytt däremot är att det inte kostar något extra – åtminstone inte under 2010. Cyklarna placeras i s.k. ”flexrum” i tåget. Under rusningstid (”myldretiden”) ökar förstås risken för att dessa utrymmen ska bli fulla, och det finns därför ingen garanti för att cykeln kommer med.

Tanken med gratissystemet är att locka fler danskar till pendeltågen. Bor man – eller arbetar – en bit bort från en S-tog-station, är det lätt hänt att man tar bilen. När det nu blir möjligt att cykla till stationen och sedan få med sig cykeln på tåget utan extra kostnad, kommer fler att välja att ta sig till och från jobbet på ett miljövänligt sätt. Det hoppas i alla fall de ansvariga.

Kanske lockar arrangemanget även fler svenskar att ta med cykeln över bron. På Öresundstågen får man dock köpa en biljett även till cykeln, men det räcker med barnbiljett. När man väl är över på andra sidan kan man välja och vraka mellan de många tåglinjerna.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Gränsgångarfrågor, Turism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *