Politiska klichéer

Danmarks Sprogmuseum bjuder på en spännande liten undersökning. Hans Degn har tagit sig an uppgiften att studera det politiska språket, eller närmare bestämt i vilken mån de politiska partierna i Danmark använder sig av språkliga klichéer (eller klyschor). Han har helt enkelt googlat ett antal ord och uttryck och tittat på deras förekomst på de politiska partiernas hemsidor. Han har själv valt ut de undersökta uttrycken, t.ex. ”sätta fokus på”, ”tillgodose”, ”omstrukturering”, ”på sikt”, ”utsatta familjer” och ”de svagaste i samhället”. Resultatet är nedslående för de danska socialdemokraterna, som toppar listan på klichéanvändare. Bäst går det för Dansk Folkeparti, som i betydligt mindre grad använder sig av de undersökta klichéerna.

Nu går debatten hög på sprogmuseet.dk. Är det inte snarare så att undersökningen bara tar upp ord och uttryck som rör traditionellt socialdemokratiska ämnen? Var finns uttryck som ”lägre skatt” och ”marknadskrafter”, ”lag och ordning”, bara för att nämna några exempel? Åter andra undrar om det verkligen handlar om klichéer. Är det inte snarare politiskt fackspråk? Eller socialdemokratiskt sådant?

Läs gärna mer – och ta ev. del i debatten här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *